T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MUĞLA / YATAĞAN - Yatağan Şehit Engin Yalçın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanında öğrencilerimize "Erken Çocukluk Eğitimi" dalında eğitim verilmektedir. Okulumuzda PAPATYALAR ve MİNİKLER grupları adı altında 2 tane anasınıfımız mevcuttur.

 24-03-201724-03-201724-03-201724-03-201724-03-201724-03-201724-03-201724-03-201724-03-201724-03-201724-03-201724-03-201724-03-201724-03-201724-03-201724-03-201724-03-201724-03-201724-03-201724-03-201724-03-2017


ANASINIFIMIZDAN GENEL GÖRÜNTÜLER

24-03-201724-03-201724-03-201724-03-201724-03-201724-03-2017


ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI

 

Alanın Tanımı

 Çocuk gelişimi ve eğitimi ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların hangi yaş düzeyindeki çocuklara ve gençlere kazandırılacağı hakkında bilgi veren, çocuğun tüm gelişimlerini destekleyen (Fiziksel, psiko-motor, zihinsel, dil, sosyal ve duygusal), plan yapan, uygulayan, insan ilişkileri ve empatiye önem veren, çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda bilgi sahibi olan, özel eğitime muhtaç çocukların gelişimlerine ve uyumlarına yardımcı olan; drama, basit beden eğitimi hareketleri, müzik çalışmaları, sanat ve ana dili etkinlikleri yapan, çocukları tanıma tekniklerini uygulayan bir alandır.       Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır

Alanın Amacı


Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.


Çocuk bakımı ve gelişiminin önemini bilen, 0-12 yaş çocuklarının gelişim ve özelliklerini tanıyıp, alışkanlık ve gereksinimleri konusunda bilgi kazanmış olan onların sorunlarını giderici önlemler alabilen; bu yaş çocuklarında görülebilen hastalıkların belirtilerini, koruma yollarını, bakımını bilen, anne sağlığı konusunda bilinçli olan, ilk yardım konularında bilgi- beceri kazanan, okul öncesi eğitim kurumlarında program hazırlayıp uygulayabilen aynı zamanda bu çocukların gelişim seviyelerini ve gelişen teknolojiye uygun eğitici oyuncaklar hazırlayabilen, kullandığı makine araç gerecin basit bakım ve onarımını yapabilen, çalıştığı iş yerinde günlük mönü ve yiyecekleri ilkelerine göre hazırlayabilen, kendi alanındaki mesleki ve teknik becerilerini kullanarak iş yerinde ve iş çevresinde sorunları çözümleyebilen, çevresi ile uyumlu ilişkiler kurabilecek nitelikte teknik eleman yetiştirmeyi amaçlayan bir bölümdür

Çocuk gelişimi bölümünde Anadolu, Meslek Lisesi ve yüz yüze eğitim (açık lise) programı uygulamaktadır. Bölümde alan dersler olarak; Anne-çocuk sağlığı, çocuk gelişimi, çocuk beslenmesi, okul öncesi eğitim, Okul Öncesi eğitimde oyun, müzik ve eğitici araçlar, çocuk ruh sağlığı, erken çocuklukta öz bakım, özel eğitim, çocukla iletişim, erken çocuklukta program, özel eğitimde öz bakım, özel eğitimde program, çocukla iletişim, dersleri verilmektedir. Özel eğitim kurumlarında ve Milli eğitim Kurumlarında uygulama çalışmaları yapılmaktadır.

3308 sayılı Mesleki ve Çıraklık Eğitimi kanunu kapsamında lise son sınıfta tüm öğrenciler sigortalı ve işletmelere gidenler asgari ücretin 3/1 ´i kadar ücret almaktadırlar. Bu da öğrencilere maddi olanak sağlamaktadır.

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesinin işbirliği ile çocuk gelişimi bölümünden mezun olan öğrencilerimiz, üniversite sınavında 105 puan alarak Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi, okul öncesi öğretmenliği bölümüne girmeye hak kazanmakta, 4 yıllık bir eğitim sonucunda okul öncesi öğretmeni olarak atanacaklardır

 

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanının Alt Dalları

Amacı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında erken çocukluk öğretmen yardımcılığı mesleğinin

Yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

ÖZEL EĞİTİM DALI


Tanımı: Özel eğitimde öğretmen yardımcısının sahip olduğu, özür grubuna uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.


Amacı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında özel eğitimde öğretmen yardımcılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

  

Eğitim Programı

GENEL AMAÇLAR


Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretim programı bireylere temel bilimleri içeren bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra, çağımızın gereği olan insan ilişkileri, iletişim kurabilme, değişimlere ve teknolojiye uyum sağlayabilme, sistemleri anlayıp kullanabilme yeterliklerini kazandırmayı hedeflemiştir.

Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretim programında öğrenci;

  1. Çocuk gelişimi ve eğitiminin önemini kavrar.
  2. 0-6 yaş çocuklarının gelişim özelliklerini ve gelişimlerine etki eden etmenleri kavrar.
  3. Anne ve çocuk sağlığının önemini kavrar.
  4. Özel eğitime gereksinim duyan çocukları tanır.
  5. Temel beslenme ilke ve esaslarına dayalı olarak süt çağı, oyun çağı, okul çağı çocuğunun özelliklerini, beslenme alışkanlıklarını, problemlerini ve yetersizliklerini kavrar.
  6. 0-6 yaş çocuklarına, hamile ve emziklilere uygun menü hazırlama ve uygulama becerisi kazanır.
  7. Çocukta beden ve ruh sağlığının önemini benimser.
  8. İlk yardım konusunda temel bilgi ve beceri kazanır.
  9. Çevresi ile sağlıklı ilişkiler kurmada iletişimin önemini kavrar.
  10. Okul öncesi eğitimin amaçlarını, okul öncesi eğitim kurumlarının işlevlerini ve özelliklerini kavrar.
  11. Okul öncesi eğitim kurumları için ilkelerine uygun eğitim programı hazırlar ve uygular.
  12. Okul öncesi eğitim kurumlarında kullanılacak eğitici araç-gereç ve oyuncakları tekniğine uygun olarak hazırlar ve kullanır.
  13. Özel eğitim gerektiren çocuklar için ilkelerine uygun eğitim ortamı düzenler .
  14. Okul öncesi dönem çocuğunda yaratıcılığın önemini kavrar, çeşitli yaratıcı çocuk etkinlikleri planlar, hazırlar, uygular.
  15. Okul öncesi eğitimde okul aile birliğinin önemini, okula ve aileye düşen sorumlulukları kavrar.
  16. Sağlıklı bir toplum oluşmasında okul öncesi dönem çocuklarının gelişim ve eğitim özelliklerini bilmenin önemini benimser.

STAJ DURUMU


Öğrenciler 12. sınıfta haftada 24 saat staj yapmalıdır.

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER
Dört yıllık öğretim programını tamamlayan öğrenci,

  • Okul Öncesi Eğitimi Elemanı: Okul öncesi eğitim kurumlarında, günlük plan hazırlayabilen, çocuğun günlük bakımını, beslenmesini, fiziksel güvenliğini sağlayabilen, çocuk hastalıklarını tanıyan, ilk yardımla ilgili gereken önlemleri alabilen, çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun etkinlik hazırlayabilen ana okul öğretmenine yardımcı, okul öncesi eğitim konusunda bilgi ve beceriye sahip nitelikli kişidir.
  • Bakıcı Anne: Yeni doğan bebeğin özelliklerini ve gelişimini etkileyen faktörleri, 0-2 yaş çocuğunun temel ihtiyaçlarının karşılanmasının önemini bilen, 0-2 yaş çocuklarının beslenme şekillerini uygulayabilen, sık görülen şikâyet ve hastalıkların belirtilerini tanıyıp fark edebilen, anne baba ile gerekli iletişimi kurup oyunun çocuğun gelişimindeki önemini kavrayıp uygulayabilen kişilerdir.

 

İstihdam Alanları


Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikler dalda kazandıkları yeterlikler doğrultusunda eğitim sektöründe;

  • Erken çocukluk eğitim kurumlarında çalışabilirler
  • Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirler
  • Erken Çocuklukta Öğretmen Yardımcısı olabilirler
  • Özel Eğitimde Öğretmen Yardımcısı olabilirler
  • Bu alan altında ayrıca bakıcı annelik ve yardımcı elamanlık meslekleri de bulunmaktadır. 

ERKEN ÇOCUKLUKTA ÖĞRETMEN YARDIMCISI

Erken çocukluk öğretmen yardımcısının sahip olduğu, çocuğun gelişim ilkelerine uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerine sahip nitelikli kişidir. 

ÖZEL EĞİTİMDE ÖĞRETMEN YARDIMCISI

Özel eğitimde öğretmen yardımcısının sahip olduğu, özür grubuna uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerine sahip nitelikli kişidir.

 BÖLÜM HAKKINDA BİLGİ


Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümü çocuk gelişimi ve eğitiminin önemini benimseyen, 0-18 yaş çocuklarının gelişim ve özelliklerini tanıtıp alışkanlık ve gereksinimleri konusunda bilgi kazanmış olan, onların sorunlarını giderip önlemler alabilen, özel eğitime gereksinim duyan çocukları tanıyıp bu çocuklar için uygun ortamı düzenleyebilen, anne sağlığı konusunda bilinçli olan, 0-18 yaş çocuklarında görülen hastalıkların belirtilerini, korunma yollarını ve bakımını bilen, ilk yardım konusunda temel bilgi ve beceri kazanan, okul öncesi eğitim kurumlarında program hazırlayıp uygulayabilen, çocukların gelişim düzeylerini bilen ve gelişen teknolojiye uygun oyuncaklar hazırlayabilen, çalıştığı işyerinde menü ve yiyecekleri ilkelerine uygun olarak hazırlayabilen, kendi alanındaki mesleki ve teknik bilgilerini kullanarak iş yerindeki ve çevresindeki sorunları çözümleyebilen, teknolojik gelişmelere açık, problem çözme becerisine sahip, çevresiyle uyumlu ilişkiler kurabilecek nitelikte teknik eleman olarak yetişmelerini amaçlayan alandır.

Bu amaçla ilk sınıflarda ortak dersler ve ortak alan dersleri, son sınıflarda çocuk gelişimi ve eğitimi alan dersleri öncelikli olarak okutulmaktadır.

Bu bölüm öğrencileri son sınıfta mesleğe özel ve mesleği destekleyici yeterlilikleri, okul koordinatörlüğünce belirlenen okul öncesi eğitim kurumlarında "beceri eğitimi" adı altında almaktadırlar. Ayrıca okulumuz öğrencileri bünyemizde bulunan uygulamalı anaokulunda gözlem yapma imkânı bularak deneyim kazanmaktadırlar.

Öğrencilerimiz, okulumuzun Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünü bitirip, üniversite giriş sınavında başarılı oldukları takdirde üniversitelerin aşağıdaki programlarına yerleşebilirler:

  • Anaokulu Öğretmenliği
  • Çocuk Gelişimi ve Eğitimi
  • Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği
  • Okul Öncesi Öğretmenliği
  • Görme Engelliler Öğretmenliği
  • İşitme Engelliler Öğretmenliği
  • Zihin Engeliler Öğretmenliği
  • Sosyal Hizmetler
  • Üstün Zekâlılar Öğretmenliği
  • Okul Öncesi Öğretmenliği (Açık Öğretim)

ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNDE ARANAN ÖZELLİKLER

ÖĞRENCİLERDE ARANAN MESLEKİ VASIFLAR 
 

·         Mesleki olan bilgisine sahip olma

·         Görme, işitme problemi olmayan

·         Türkçeyi doğru kullanan

·         Fiziksel ve ruhsal yönden sağlıklı

·         El ve parmakları ustalıkla kullanabilen

·         Dikkat toplayamama problemi olmaması

·          Neşeli, sevecen ve sabırlı olması

 

ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜNÜ BİTİREN ÖĞRENCİLER ÜNİVERSİTEDE HANGİ BÖLÜMLERE GİREBİLİRLER

BÖLÜMÜMÜZDEN MEZUN OLAN ÖĞRENCİLERİN GİREBİLECEĞİ ÖĞRENİM KURUMLARI

 

* Anaokulu öğretmenliği(4 yıllık) -Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği(4 yıllık) -Çocuk gelişimi ve Eğitimi (Ev ekonomisi Y.O)(4 yıllık) -Görme engelliler öğretmenliği (4 yıllık) -İşitme engelliler öğretmenliği(4 yıllık) -Okul öncesi öğretmenliği(4 yıllık) - Okul öncesi öğretmenliği(Açık öğretim)(4 yıllık) -Sosyal hizmetler yüksek okulu(4 yıllık) -Üstün zekâlılar öğretmenliği (4 yıllık) -Zihin engelliler öğretmenliği (4 yıllık)

İş Olanakları Çocuk Gelişimi ve Eğitimciler Eğitim, Sağlık, Sosyal Hizmetler alanlarında ve diğer sektörlerde aşağıda bildirilen görevleri yapmaktadırlar; 

* Üniversitelerde ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim kadrolarında akademik personel olarak; 
* Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu'nda idareci, eğitim koordinatörü, danışman, uzman ve Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi olarak; 
* Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'nde, çocuk yuvaları, yetiştirme yurtları ve ilgili birimlerde idareci, eğitim koordinatörü, danışman ve Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi olarak; 
* Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nda idareci, eğitim koordinatörü, danışman, uzman ve Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi olarak; 
* Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı'nda idareci, eğitim koordinatörü, danışman, uzman ve Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi olarak; 
* Milli Eğitim Bakanlığı Okulöncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü, İlköğretim Genel Müdürlüğü, Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nde, Planlama Araştırma Koordinasyon Daire Başkanlığı'nda, Rehberlik Araştırma Merkezlerinde, Halk Eğitim Merkezlerinde Talim Terbiye Genel Kurulu'nda program hazırlayıcı ve denetleyici olarak; 

* Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Okullarında sınıf öğretmeni, anasınıfı öğretmeni ve özel sınıf öğretmeni olarak; 
* Milli Eğitim Bakanlığı Kız Meslek Liselerinde Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni olarak;

o Sağlık Bakanlığı Ana ve Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinde Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi olarak; 
* Sağlık Bakanlığı ve Üniversitelere bağlı hastanelerde çocukların yattığı servislerde ve hastane okullarında program koordinatörü ve Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi olarak; 
* Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı; 
* Özel ve resmi kreş ve gündüz bakımevi, yuva ve anaokullarında kurucu, idareci, uzman ve Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi olarak, 
* Özel ve resmi özel eğitim, bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde kurucu, idareci, uzman ve Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi olarak, 
* Özel Aile Danışmanlığı ve Rehberlik Merkezlerinde eğitim koordinatörü ve Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi olarak,

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünden mezun olanların özel okullar ve devlet okulları, okul öncesi eğitim kuruluşlarında çocuk kulüplerinde, Anaokulu Kız Meslek Liselerinde çalışma olanağı vardır. Bu bölümden mezun olanlar hastanelerin çocuk oyun odalarında, oyuncak sanayisinde, ana çocuk sağlığı merkezlerinde, fiziki ve ruhsal gelişimin izlenmesinde, danışman televizyon ve radyo çocuk programı yapımcısı, çocuk kitapları hazırlamada danışman olarak çalışabilirler. İsteyen öğrenciler üniversitelerde lisansüstü eğitim alabilirler.

YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ: Bölümü bitiren öğrenciler Eskişehir Anadolu Üniversitesinin Açık Öğretim Fakültesine sınavla geçiş yapabilmektedirler. Bu bölümü bitiren öğrenciler yine sınavla belirli üniversitelerde açılan çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği bölümü ile okul öncesi öğretmenliği bölümlerine geçiş yapabilmektedirler.

 


 


 

 

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.01.2013 - Güncelleme: 30.11.2023 11:14 - Görüntülenme: 3650
  Beğen | 1  kişi beğendi