T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MUĞLA / YATAĞAN - Yatağan Şehit Engin Yalçın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı


Okulumuzda Yiyecek İçecek Hizmetleri dalında eğitim verilmektedir.

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

 

ÖĞRETİM PROGRAMININ AMAÇLARI

 

·         Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.

·         Turizm sektöründeki gelişmeler, toplumdaki sosyokültürel ve ekonomik değişimler, gıda üretim-tüketim zincirine teknolojinin dâhil olması; insanların birçoğunun ev dışında hazırlanmış yiyeceklerle beslenmelerine neden olmuş ve yiyecek içecek hizmetleri alanının hızla gelişmesini sağlamıştır.

·         Dünyada ve ülkemizde hızlı bir gelişim ve değişim gösteren yiyecek içecek hizmetleri sektörü önemli bir istihdam alanı hâline gelmiştir. Bu alanda; rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlilikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

·         Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu yerlerde, besinlerin hazırlanması ve servisinde görevli olan personelin yiyecek üretim hijyeni konusunda eğitimli ve bilgili olması hem hizmet verilen yerin kalitesi ve sürekliliği hem de tüketici sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Bu ve benzeri nedenler kaliteli ara kademe insan gücünü yetiştirmeyi zorunlu hâle getirmiştir. Tüm bu gelişmeler programlarımızın temel beceriler odağında düzenlenmesini gerekli kılmıştır.

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Çerçeve Öğretim Programı’nda aşağıdaki dal yer almaktadır.

 

·         Yiyecek İçecek Hizmetleri

 

Bu doğrultuda Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

 

Bu programı tamamlayan öğrenciye aşağıdaki ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır:

• Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve Ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma

• Beslenme ilkeleri ve hijyen ile ilgili işlemleri yapma

• Temel yiyecek üretimi ve servisi ile ilgili işlemleri yapma

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri Dalında;

 

• Mesleki yabacı dili kullanma

• Uluslararası özel çorbalar, sıcak ve soğuk soslar, patates garnitürleri, etlerin hazırlanması, et pişirme, balıklar ve su ürünleri, salata ve salata sosları, pilavlar, makarna ve makarna sosları, tatlı yapım teknikleri ve yeni yemek reçeteleri ile ilgili bilgi ve becerileri kazanma

• Yiyecek servisi, konuk masasında servis yapma

• Mutfak yönetimi, mutfağın planlanması ve kurulumu, mutfak organizasyonu, mutfakta sağlık ve güvenlik sistemleri, standart reçeteler ve maliyet kontrolü işlemleri ile ilgili bilgi ve becerileri kazanma

• Türk mutfağına özgü çorbalar, sebze yemekleri, kuru baklagil yemekleri, dolma ve sarmalar, makarnalar, et ve sakatat yemekleri, komposto ve hoşaflar, hamur ürünleri ve açık büfe ile ilgili bilgi ve becerileri kazanma

• Yemek gruplarının servisi, içecek servisi yapma

 

5.2. PROGRAMIN SÜRESİ

Alan programının toplam eğitim süresi 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır


OKULUMUZDA AÇIK OLAN DALLAR


Okulumuzda Yiyecek İçecek Hizmetleri dalında eğitim verilmektedir.


Atölye İmkânlarımız: Alanımızda 1 atölyede mevcuttur. Derslerimizin tümü atölyelerde uygulamalı olarak işlenerek gerekli bilgi ve beceriler kazandırılmaktadır.

 

İSTİHDAM ALANLARI

 

  • Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,
  • Pastanelerde,
  • Kurum mutfaklarında,
  • Kafeterya ve restoranlarda,
  • Yemek fabrikalarında,
  • Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde,
  • Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda, çalışmak üzere geniş iş imkânına sahiptir.

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

 

· Yiyecek içecek hizmetleri alanından mezun olduktan sonra "Yükseköğretim Kurumları Sınavında" (YKS) başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

·  Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olanlar, her türlü konaklama ve seyahat işletmelerinde dalları ile ilgili bölümlerde çalışabilirler. Fuar/kongre, otobüs/tren, hava yollarının ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Ayrıca mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile her türlü yiyecek ve içecek hizmetleri sektöründe görev alabilirler.

 

11-10-202411-10-202411-10-202411-10-202411-10-202411-10-202411-10-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.10.2024 - Güncelleme: 11.10.2024 16:47 - Görüntülenme: 64
  Beğen | 0  kişi beğendi